13.03.2023.

25. marca že 27. izvedba teka k sv.Primožu

25. marca že 27. izvedba teka k sv.Primožu

Vabilo na 27. Tek k sv. Primožu

ZADNJO SOBOTO V MARCU ZNOVA NA TEK K SV.PRIMOŽU NAD KAMNIKOM

Kamnik – Že 27. izvedba teka k sv. Primožu ima številne razloge za udeležbo. Tek ima dolgo tradicijo. Razdalja je kot nalašč za začetek sezone. Trasa je ostala vsa leta ista in jo dobro poznajo vsi pohodniki, romarji, pastirji. Na tem teku je tudi uradni začetek sezone glavnih tekmovanj Združenja za gorske teke AZS.

 Zgodovina. Do zadnje sobote v marcu leta 1996 so bili osebni rekord kamniških tekaških navdušencev, ki so radi izbrali pot od Stahovice do priljubljene izletniške in zgodnje spomladanske planinske točke Sv. Primož, le vir neskončnih tekaških debat. Pot iz Stahovice do Sv. Primoža pozna vsak otrok v dolini, vsak pastir, ki je kdajkoli gnal živino na Veliko planino, vsak planinec, vsak romar. Znamenite so tri romarske 'stprimožke' nedelje, tri nedelje pred cvetno nedeljo. Tek je vedno v soboto.

Tek za otroške in mladinske kategorije šteje za naslove državnih prvakov in točke Pokala Slovenije.
 

Tek k sv.Primožu vedno postreže z imenitno udeležbo najhitrejših atletov in atletinj, tekačev in tekačic. Tek sv.Primožu vedno nakaže razmerja v sezoni.

Tek ima urejeno zgodovino najhitrejših tekov. Tako je bilo leta 2019 – https://gorski-teki.si/artikal_Timotej-Becan-Spela-Gonza-in-Klemen-Spanring-nakazali-uspesno-sezono

Dolžina (3,5 km, 444 metrov višinske) razlike je za vse mladinske in članske kategorije skoraj idealna dolžina, daje priložnost hitrim, vzdržljivim, plezalcem in tudi ravninskim tekačem. Razgiban profil ne favorizira nobene specialnosti ali drugače; tek je za vsestranske tekače.
Organizatorji so zelo pozorni do mladih tekačev, ki imajo svojega pokrovitelja. Enaka pozornost velja tudi počasnejšim. Vsi so deležni enako pozornosti…