29.09.2022.

Le Avstrijec Innerhofer pred Timotejem Bečanom na Bavarskem

Le Avstrijec Innerhofer pred Timotejem Bečanom na Bavarskem
generalka za Šmarno goro – eden največjih tekov na Bavarskem
TIMOTEJ BEČAN LE 23 SEKUND DO ZMAGE NA BAVARSKEM
Bergen, 25.september – Timotej Bečan, slovenski Hribchoge, je za generalko šmarnogorskih tekov izbral 48.izvedbo Hochtellnberglauf v Bergnu na Bavarskem in zgolj za 23 sekund moral prepustiti zmago Manuelu Innerhoferju (44:58).
"Želel sem zmagati. To je bil moj cilj. A Manuel je bil preprosto močnejši, to moram priznati," je bil pošten Slovenec. Poročilo s tekme na https://laufreport.de/bericht/0922/bergen-hochfelln-berglauf.htm
 
Tretji je bil nemški tekač Gabriel Wimmer.  Tek (8.9 km, 1070 m) ima izjemno tradicijo, v preteklih letih je štel tudi v niz svetovnega pokala. Rekord Jonathan Wyatt (40:34 minut) je star 20 let,  Andrea Mayr je zakoličila mejo na 47:28 min  Lanski zmagovalec Filimon Abraham, omenjamo ga tudi zaradi povezave s Šmarno goro, ni nastopil. Eritrejec z nemškim državljanstvom se je specializiral za ravninske teke, letos je že tekel na evropskem prvenstvu v teku na 10.000 metrov, ima že odličen čas 28:03,39 minute
 
"Taktično sem tekel na zmago. S Timotejem sva imela že na začetku pričakovan dvoboj. Na koncu sem imel več rezerve in zmogel zmago. Pretežno strma proga mi zelo ustreza," je dejal Innerhofer, ki je na letošnjem evropskem prvenstvu na La Palmi s četrtim mestom ostal brez kolajne. Razočaranje Timoteja Bečana po tej tekmi EP poznate, zaradi teh dosežkov na ostalih tekmah torej še bolj razumljiva. 
 
Pri ženskah je bilo vprašanje favoritinj jasno, vse razen zmage Andree Mayr, ki morda pride znova tudi na Šmarno goro,  bi bila velika senzacija. Tudi tokrat je upravičila vlogo favoritinje in s časom 49:34,6 minute dosegla dvanajsto zmago. Le trije tekači so bili hitrejši od večkratne svetovne in evropske prvakinje, ki je kljub skoraj 43 letom v letošnji sezoni prepričevala na mednarodnih dirkah.
 
Timotej Bečan, tokrat drugi s časom 45:22 je že nastopil na Hochfellnberglaufu v letih 2018 in 2019, ter prepričal prireditelje s 6. in 3. mestom, po drugem mestu pa se bo zagotovo želel vrniti na razglednik nad Bergnom. Timotey 'Hribchoge' je s tem napovedal, da je pripravljen na 26. Rekord Šmarne gore (v petek 30. septembra popoldne) in 43.Tek na Šmarno goro.