11.10.2021.

Mojca Koligar šesta, Timotej Bečan deseti na Vertikal Chiavenna – Lagunc za svetovni pokal WMRA

Mojca Koligar šesta, Timotej Bečan deseti na Vertikal Chiavenna – Lagunc za svetovni pokal WMRA
Finale svetovnega pokala v gorskih tekih
 
MOJCA KOLIGAR 6., TIMOTEJ BEČAN 10 NA CHIAVENNA-LAGUNC
 
S tekmo vertikal kilometra Chiavenna-Lagunc se je končal letošnji niz šestnajstih tekem svetovnega pokala v gorskih tekih WMRA. Znova z izvrstnim tekom najboljših slovenskih gorskih tekačev. Mojca Koligar je pritekla šesto mesto, Timotej Bečan v zelo zgoščeni razvrstitvi deseto. Bečan je s tem končal tudi med najboljšo šesterico v skupni razvrstitvi, Mojca Koligar je 13. tekačica sezone.
 
 
IMENITNI ZAKLJUČNI SPEKTAKEL VERTIKAL KILOMETRA

 

Finale svetovnega pokala so letos pripravili na slikoviti preizkušnji na vertikal kilometru v Chiavenni, 100 kilometrov severno od Milana v Italiji (spletna stran) Timotej Bečan je odšel v gore na meji s Švico z željo obdržati sloves enega najboljših tekačev na svetovni lestvici in obdržati visoko mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Čeprav je sodeloval le na tekmah v soseščini, je tudi na tem vertikalnem kilometru pokazal, da sodi v svetovni vrh. Z desetim mestom (33:44) morda ne bo povsem zadovoljen, a si zagotovo nima ničesar očitati. Mesta so se delila v sekundah. Zgolj 21 sekund je zaostal za sedmim mestom, ki ga je pritekel Eritrejec Petro Mamu. Za četrtouvrščenim je bil zgolj 44 sekund. Najhitrejši Henri Aymonod (31:41), tudi skupni zmagovalec svetovnega pokala, drugi Tiziano Moia (32:19) in tretji Nadir Maguet (32:41) so bili veliko bolj na razdalji.
 
 
MOJCA KOLIGAR ZNOVA IZJEMNA
Za Mojco Koligar je bila preizkušnja kot nalašč, vertikal je njena najmočnejša disciplina in s šestim mestom je upravičila sloves hitre tekaške alpinistke. Če je bil Timotej drugi neitalijan na tekmi, je bila Mojca v bolj svetovljansko izborni konkurenci za Avstrijko Andreo Mayr (35:42), Italijanko Francesco Ghelfi (39:19), Irko Sarah Mccomack (39:57), ter še dvema Italijankama kot šesta 1:17 za zmagovalnim odrom. 10 sekund je bila hitrejša tudi od zmagovalke SKUPNEGA SEŠTEVKA svetovnega pokala Kenijko Joyce Muthoni Njeru.
 
 
KAMNIŠKA NAVEZA
Na finalu svetovnega pokala je tekla četverica tekačev KGT Papež. Ob Bečanu in Koligarjevi sta bila tam tudi David (29.mesto – 39:13) in Domen Vogrin (69., 45:15).
finale svetovnega pokala (rezultati)