27.04.2022.

Na DP v gorskih tekih klubska prevlada KGT Papež

Na DP v gorskih tekih klubska prevlada KGT Papež

Prvenstvo Slovenije v gorskih tekih v disciplini gor dol je kot nalašč za nekaj primerjav.

NAJUSPEŠNEJŠI KLUB KGT PAPEŽ

Državno prvenstvo je ogledalo uspešnosti klubov. V članski in mladinski kategoriji je so kolajne osvojili tekači iz kar devetih klubov. To je zgovoren dokaz o razpršenosti klubske dejavnosti. Razlogov je zagotovo več. Bistvo je, da imajo atleti s potencialom v različnih okoljih možnost posegati po najvišjih mestih.

Klubska (pre)moč je bila tokrat predvsem opazna v KGT Papež. Kamniški klub je po zaslugi tekačev iz drugih okolij nabral štiri kolajne, medtem ko so ostali klubi (AK Kladivar, AK Slovenska Bistrica, ŠD Nanos Podnanos, AK Brežice, Šmarnogorska naveza, AK Poljane Maribor, AK Šentjernej, Koroški atletski klub Ravne) z enim tekačem na zmagovalnem odru.

Nekoliko bolj kompleksen vpogled v klubsko dejavnost dobimo ob pregledu najboljših v članski deseterici in mladinski peterici. Če bi najboljšim podelili točke po sistemu 10 točk za prvo mesto, 9 točk za drugo, 8 točk za tretje…, ter v mladinski 5 točk za prvo mesto, štiri za drugi, dobimo nekoliko bolj raznoliko klubsko lestvico. Na njej je 12 klubov. Zanimivo, večina zgolj z enim predstavnikom.

Klubska lestvica (rezultati klik)

KGT Papež 56 točk  (8 predstavnikov)

Šmarnogorska naveza 21 točk  (7 predstavnikov)

ŠD Nanos Podnanos 10 točk    (2 predstavnici)

AK Slovenska Bistrica 9 točk

AK Poljane 8 točk

AK Kladivar 5 točk……

Lani je podobna lestvica na Prvenstvu Slovenije v isti disciplini videti takole (več o lanski statistiki) . ŠD Nanos Podnanos je bil pred KGT Papež.

lestvica 2021 (DP Žalec) 
ŠD Nanos 50

KGT Papež 42

ŠD Šmarnogorska naveza 27

AK Brežice 13

AD Slovenska Bistrica 10

AK Radovljica 10

naredili smo tudi lestvico, s katero tekaško obutvijo tečejo najhitrejši gorski tekači (lestvica na Slomaraton)