07.11.2023.

Od prvaka Aleša Svetine do prvakinje Katje Kegl Vencelj

Od prvaka Aleša Svetine do prvakinje Katje Kegl Vencelj
po Obala ultra trail in Prvenstvu Slovenije
  OD PRVAKA DO PRVAKA
Aleš Svetina in Katja Kegl Vencelj sta šele druga prvaka Slovenije v dolgem trailu, ki je bilo izpeljano v okviru Obala Ultra Trail . Oba naslova (2019-Pohorje, 2022 – Vipava) sta doslej pritekla brat in sestra, Marko in Petra Tratnik.
 
POT DO PRVAKA
– Aleš Svetina, prvak v dolgem trailu, ni zgolj specialist za trail. Tekač Šmarnogorske naveze je med sezono tekel tudi na krajših razdaljah. Bil tako na DP navkreber sedmi na Porezen, tekel je na mednarodnem teku na Šmarno goro in bil v cilju 16. kot šesti Slovenec. Kot sedmi slovenski tekač je opravil tudi z Rekordom Šmarne gore. V Kranjski gori na Julian Alps Julian Alps Trail Run by UTMB je bil peti na 25 kilometrski razdalji, za primerjavo šesti je bil domačin s smučin Vili Črv. Konec avgusta je sodeloval tudi na 55 kilometrski razdalji UTMB v Chamonixu in bil 54., kar je bila najboljša moška uvrstitev na največjem festivalu triala na svetu. 29 – letni Ljubljančan ima UTMB index 808.
 
KATKA DO PRVAKA
– Katja Kegl Vencelj (KGT Papež), sicer diplomirana medicinska sestra v UKC Ljubljana, je z naslovom državne prvakinje v dolgem trailu, prvem doslej, zagotovo lepo zaokrožila svojo tekaško dejavnost na dolgih stezicah. Junija je zastopala reprezentanco na SP v Innsbrucku.
 
NAJDLJE DOSLEJ
– 65 kilometrov dolga razdalja (2000 m +/2100-) Obala ultra trail je bila doslej najdaljša razdalja, ki je veljala za Prvenstvo Sloveniji na razgibanih goratih terenih. V gorskem maratonu so bile razdalje okoli 40 km. Tekači so bili na poti več kot pet ur in pol, tekačice sedem.
 
POD-PRVAKI
– Janez Klančnik, podprvak, je na Prvenstvih Slovenije kar trikrat ostal tik pod vrhom. Na prvenstvu v kratkem trailu na Savinjski 6K trail je bil četrti, v Podbrdu na prvenstvu v klasiki GT gor dol je bil peti. Tudi tedaj je bil mesto pred njim Aleš Svetina. "Pritekel sem svojo prvo tekaško medaljo na državnih prvenstvih. ????????," je bil ponosen v Izoli.
 
 
– Barbara Jolič je s srebrno kolajno pritekla drugo kolajno s tekem državnega prvenstva v tem letu. Pred tem je že bila tretja tudi na kratkem trailu (26 km) ob začetku sezone. Barbara Jolič je že pritekla bronasto kolajno tudi leta 2019 na Pohorju.
 
 
– Rebeka Petrovčič, tretja na Prvenstvu Slovenije, je najmanj popisan list tekaške trail scene, vendar ima z razliko od omenjenih zgoraj tudi rezultate s cestnih tekov. Pred 14 dnevi je tekla tudi Ljubljanski maraton 3,15:02 in ima osmi čas slovenskih maratonk na maratonih v SLoveniji in tudi 21 kilometrov je pretekla pod uro in pol.
 
 
– Marjan Zupančič, ki velja za enega od pionirjev uveljavitve dolgih razdalj v trailu, je bil na zmagovalnem odru na vseh izvedbah prvenstva Sloveniji v disciplini dolgi trail. Lani na UTVV Vipava je bil tretji, bil pa je tudi podprvak na prvi izvedbi prvenstva na Pohorje trail v Rušah 2019. Prvenstvo 2020 in 2021 je bilo odpovedano zaradi razmer.
 
MEDIJI
Prvenstvo Slovenije v dolgem trailu je v okviru Obala ultra trail prineslo tudi povečanje zanimanje medijev, tudi TV Slovenija. To ni samoumevno, da tekaško prvenstvo dobi to pozornost.