28.08.2023.

Odlični nastopi reprezentance za Pokal Narodov na 35. Challenge Stellina

Odlični nastopi reprezentance za Pokal Narodov na 35. Challenge Stellina
Pokal narodov – 35. Challenge Stellina
 
IMENITNI DOSEŽKI REPREZENTANCE NA POKALU NARODOV
 
Susa, 27. avgust – Tekači slovenske reprezentance v gorskih tekih so se odlično odrezali na letošnji tekmi za lovoriko Pokala narodov, ki so ga izpeljali v okviru 35. izvedbe Challenge Stellina. Timotej Bečan je bil sedmi, Valerija Drašler 14., Klemen Španring 15., Dominika Zupančič Valant 20., ter Denis Štenkler in Klara Ljubi oba 33. Visoko so bili tudi kot ekipa. Zmagala sta Britanec Joe Steward in Avstrijka Andrea Mayr. Ekipno sta bili najboljši ekipe ZDA (člani) in Velike Britanije. Slovenija je bila ekipno šesta, s tem da so upoštevali dve štafeti Italije. Med tekačicami je bila Slovenija še mesto višje – peta.
 
 
 
SPREMEMBA TRASE
Vremenski alarm za Suso in njeno dolino zahodno od Torina proti meji s Švico je namreč organizacijski odbor prisilil, da so spremenili traso in se ni končala visoko v gorah, kjer na ta način obeležujejo spomin na partizansko bitko leta 1944. Trasa je bila tako bistveno krajša, a še vedno reprezentativna.
 
 
GRANDE TIMOTEJ
Timotej Bečan je bil znova Grande Timotej, kot so ga poimenovali ob lanski izvedbi na partizansko planino. Sedmo mesto v tako izborni konkurenci je eden najboljših dosežkov doslej. Za Britancem Joe Stewardom je zaostal 1:39 minute, vmes so bili še tekači iz ZDA, Francije in Italije. Torej z dežel, ki so bile pred Slovenijo tudi v Pokalu narodov.
 
Timotej Bečan na lanski dolgi spominski tekmi na partizansko planino predse spustil le velika imena in končal na nehvaležnem 4️⃣ Hitrejši so bili le Američan Joe Gray, prvo ime svetovne lestvice in bivši dvakratni svetovni prvak, Henri Aymonod in Britanec Richards
 
MLADI KLEMEN ŠPANRING PRED UVELJAVLJENIMI
Vrhunsko je odtekel tudi Klemen Španring (generacija 2002). Petnajsto mesto v taki konkurenci je njegov najboljši dosežek doslej. Tik za njim so bili mnogo bolj uveljavljeni tekači elitnega nivoja, kot sta Italijana Andrea Rostan in Alex Baldaccini, Britanec Andrew Dauglas, ki so bili tik za njim. Zmagovalec je Joe Steward, ki je bil pretekli teden najhitrejši tudi v Collini na štafeti 3 Koč. Drugi je bil Američan Christian Allen in tretji Francoz Sylvain Cachard.
 
MAYR ZNOVA, VARINEJA BLIZU TOP 10
Zmagovalka je bila kljub skrajšani trasi skoraj znana vnaprej – Andrea Mayr je rekorderka trase in kot najboljša tekačica vseh časov, če je trasa večinoma navzgor, poraza skoraj ne pozna. Britanka Scout Adkin je bila druga in tretja Američanka Anna Gibson. Varineje Drašler je bilo dolge originalne trase malce strah, je nemara 'deževna' različica šla v dobro in bila na robu deseterice. Zgovoren je tudi podatek, da je bila najhitrejša Italijanka na 11. mestu, Vivien Bonzi. Ni bila daleč niti slovenska podprvakinja Dominika Zupančič Valant (20. mesto). To je ob Klari Ljubi za Pokal Narodov zadostovalo za peto mesto.
 
Rezultati – ženske,
1. Andrea Mayr (Aut) 40:17,
2. Scout Adkin (VB) 40:45
3. Anna Gibson (ZDA) 41:14,
5. Christelle Dewalle (Fra) 42:05
5. Muthoni Joyce Njeru (Ken) 42:13
14. Varineja Drašler (Slo) 45:16 (foto)
20. Dominika Zupančič Valant (Slo) 47:35
33. Klara Ljubi (Slo) 53:48
 
tekači
1. Joe Steward (VB) 34:33
2. Christian Allen (ZDA) 34:47
3. Sylvain Cachard (Fra) 35:02
4. 4. Hannes Perkmann (Ita) 35:47
5. Luciano Rota (Ita) 36:01
7. Timotej Bečan (Slo) 36:12
15. Klemen Španring (Slo) 37:19 (foto)
33. Denis Štenkler (Slo) 42:53
NEURADNO – Ekipno: 1. ZDA, 2. Francija, 3. Velika Britanija, 4. Italija A, 5. Italija B, 6. Slovenija
Ekipno ž: 1. Velika Britanija, 2. Francija A, 3. Italia A,
 
Challenge Stellina je bil ustvarjen v spomin na bitko pri Grange Sevine 26. avgusta 1944 , ob koncu katere so partizani pod vodstvom poveljnika Alda Laghija, alias Giulio Bolaffi, premagal nacistične Nemce. Ideja, da postane Trofeja za narode, se je rodila zaradi sugestivne pobude, da se narodi, ki so se takrat soočili v spopadu, vrnejo na iste poti, zdaj miru in športa.