03.09.2018.

Peter Čufer se spominja zgodovinskega teka na Črno prst

Peter Čufer se spominja zgodovinskega teka na Črno prst

"Tisto noč pred tekom smo morali v nočni izmeni izkopati meter predora," se je po več kot 48 letih živo spominjal Peter Čufer. Je eden od treh graparskih pionirjev, ki so leta 1970 sodelovali na prvem teku. 

Takole je govoril Peter: "Morali smo izkopati toliko predora v Vojah v Bohinju kolikor je bila normalna delavska norma za eno delovno izmeno. Vem, da tisto noč ni bilo lahko. Zjutraj sem se s kolesom iz Voj peljal do Bohinjske Bistrice, z vlakom v Podbrdo, doma pozajtrkoval in šel na postajo. Ko je odbila železničarska ura, smo šli. Ni bilo za zamudnike," je opisal priprave na tek.

PETER ČUFER

"…..Pod vrhom sva z Markom (Dakskoblerjem) finiširala. Treniral je atletiko, bil je specialist za 5000 metrov. Nisem imel toliko moči kot on. Odrezalo me je. Verjetno zaradi nočne izmene," se je po 48 letih še kako živo zgodovinskega dvoboja za čast prvega zmagovalca teka na Črno prst spominjal Peter. Bil je eden trojice pionirjev, ki so se tistega avgustovskega deževnega dne zapodili proti planinski koči. Z njim se je začela pisati zgodovina gorskega teka v Sloveniji.

V soboto, prvo v septembru je bil v Podbrdu napovedan že 25. gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst. Peter Čufer je bil pripravljen, a organizatorji iz vrst PD Podbrdo so 25. izvedbo odpovedali tik pred startom. Na startu je čakalo skoraj devetdeset tekačev in tekačic.

spomini s prvega teka –

ZGODOVINA TEKA (klik na vi) http://www.gore-ljudje.net/novosti/96432/