02.12.2019.

Rekord proge in rekordna udeležba na Miklavževem teku

Rekord proge in rekordna udeležba na Miklavževem teku

Rekordna udeležba na 19. Miklavževem teku

Timotej Bečan po sedmih letih hitrejši od Mitja Kosovelja

Snovik v Tuhinjski dolini 2. december 2019 – Timotej Bečan in Mojca Koligar sta zmagovalca 19. Miklavžega teka iz Snovika na goro Sv. Miklavža v Tuhinjski dolini v občini Kamnik. Bečan je s časom 20.38 izboljšal rekord trase, ki slovi po zelo množični udeležbi in izborni konkurenci. Drugi je bil Rok Puhar in tretji Gašper Bregar. Mojci Koligar je za petami dihala domačinka Nuša Mali, tretje mesto je pritekla Tina Klinar.

Rekord Timoteja Bečana
Timotej Bečan je ob najnižjih letošnjih temperaturah (+ 2 na startu) in deloma drseči blatni poti na vmesnem odseku postavil rekordni čas teka. S časom 20:38 je izboljšal sedem let star rekord Mitja Kosovelja (20:57). Lani je Bečan tekel 21:06. Blizu svojemu dosedanjemu najboljšemu času je bil tudi redni udeleženec maratonec Rok Puhar (22:05). "Povabili so me in tu kar redno prihajam. Ta tek je dober za motivacijo. Na klancih sploh to leto nisem treniral, Timoteju v teh odsekih ne morem slediti," je povedal Puhar. Reprezentant Matic Plaznik, ki se je šele pred dnevi vrnil iz Argentine, se je s četrtim časom dneva (23:16) vrinil na 20. mesto večne lestvice Miklavževega teka. Na večno lestvico 30 so se vrnili tudi Stanko Janžekovič (23:36), maratonec leta na slovenskih maratonih Franci Volkar (23:50). Sedmi in osmi dneva Luka Tavčar in Tomaž Soklič sta že na lestvici časov pod 24 minutami bila že doslej.

 

Znova Mojca Koligar, za petami Nuša Mali

Mojca Koligar je peta tekačica, ki je doslej uspela zmagati tudi drugič. Najboljša tekačica sezone je tekla 32 sekund hitreje kot lani (25:57) in se je s tem časom poravnala na četrtem mestu večne lestvice s triatlonko Matejo Šimic s časom izpred desetih let. "Lej, mami, una gre, ki je bila šesta na svetovnem prvenstvu," je mladi fantič med navijanjem opozarjal starše na mimotek Nuše Mali (26:14). S tem časom se je mlada 18-letna domačinka dvignila na šesto mesto večnih. Da je bil hiter tek 2019, je potrdila tudi tretja Tina Klinar (26:51) in se vpisala kot deseta na seznam TOP Miklavž, kjer sta tudi letos četrta in peta triatlonka Simona Dolinar Majdič , zmagovalka 2017 in Karmen Pobežin Klančnik, ki je zmagala v letih 2013, 2015-2017.

Mojca in Timotej o Miklavževem teku

MLADI
Več kot sto mladih je teklo na krajši progi, srečalo Miklavža in parkeljne. Izak Poljanšek je izkoristil dobre pogoje in se vpisal na seznam najhitrejših deset na krajši progi. Izenačil je peti čas Martina Močnika izpred dveh let. Vpisani sta tudi najhitrejši deklici Tjaša Radej in domačinka Zarja Pančur.

REZULTATI
https://timing.si/slv/dirka/3328/skupni_rang
EKIPNO
Ekipni zmagovalci so člani KGT Papež (Bečan, Bregar, Koligar, Klinar) pred ekipo Slo maraton (Karmen Klančnik Pobežin, Nives Skube, David Vogrin, Metod Močnik) in tretji Tuhinjska dolina (Nuša Mali, Janja Baloh, Tomo Petek, @Rok Kosošec)
REKORD UDELEŽBE

Teklo je 382 tekačev in tekačic na dolgi razdalji in 108 na krajši, torej skupaj 490 tekačev in tekačicam.