07.09.2022.

Svetovni pokal; Timotej Bečan četrti in le za Afričani, pet uvrstitev med petnajst Mojce Koligar in Mirana Cveta

Svetovni pokal; Timotej Bečan četrti in le za Afričani, pet uvrstitev med petnajst Mojce Koligar in Mirana Cveta
Svetovni pokal v gorskih tekih Valsir World cup WMRA, Nasego
 
TIMOTEJ BEČAN LE ZA TREMI AFRIČANI NA TROFEO NASEGO, PET UVRSTITEV MED 15
 
"Samo za tremi afriškimi tekači! Najboljši dosežek na Trofeo Nasego doslej," je bil Timotej Bečan vesel po drugem tekmovalnem dnevu svetovnega pokala v Nasegu v severni Italiji. Po sobotnem Vertikalu, kjer je bil osmi (8.), je vrhunsko odtekel razgibani teren Trofeo Nasego (21 km), ki ima v mednarodnih krogih že dolga leta ugled ene največjih italijanskih mednarodnih tekem. Četrto mesto!
 
In to na nizu Valsir World cup WMRA, kot je mednarodni naziv svetovnega pokala, kar dosežku daje še dodatni ugled. Zraven je bil znova veteran Miran Cvet (14.mesto), kar je za tekača generacije 68 seveda prav tako zelo spoštovan dosežek. Kako izborna konkurenca je letos v svetovnem pokalu, kaže pisana mednarodna druščina. Med deseterico je bilo v obeh konkurenca skupaj zastopstvo kar 10 držav.
 
 
fotoreportaže svetovnega pokala na strani https://www.flickr.com/photos/mountainrunning/page1
 
Kako se je Timotej Bečan taktično lotil tekme, preberite spodaj v FB objavi. Da so bili spredaj zgolj afriški atleti seveda ni presenečenje, Kenijec Patrik Kipngeno je zmagal že v soboto na Vertikalu in prepričljivo vodi v svetovnem pokalu, prvi je tudi na svetovni lestvici WMRA. Drugi Kenijec Philemon Kiriago Ombog je bil v Nasegu drugi (Trofeo) in tretji na vertikalu. Pred Bečanom pa je bil le še Eritrejec Petro Mamu, najbolj znan v Sloveniji od omenjene trojice.
 
 
SEDMI V POKALU
Timoteju Bečanu za omenje dosežke seveda 'kapo dol'. Bečan je ob nastopu na zgolj treh tekmah svetovnega pokala sedmi v skupnem seštevku. Ob treh zgoraj omenjenih afriških tekačic, so pred njim Irec Zak Hanna zaradi več nastopov na tekmah, ter Italijana Rostan in Aymonod. (svetovni pokal na povezavi)
 
TEKMOVANJE V NOSEGU Z DVOJNIM SPOREDOM
Karavana svetovnega pokala WMRA v gorskih tekih se je za dva dni ustavila v italijanskem Castu ob Gardskem jezeru. Trofea Nasego ima dvodnevni spored. Vertikal Nasego (4,3 km, + 1000 m) velja za veliko klasiko strmih kilometrov, Trofeo Nasego ima še veliko daljšo tradicijo in velja za enega najbolj uglednih daljših tekov po stezicah in obe klasiki sta bili izredno močno zastopano v nizu najmočnejših tekem svetovnega pokala, nastopili pa so trije slovenski tekači. Na sobotnem Nasego vertikal je bil Timotej Bečan 8., Miran Cvet 13. in Mojca Koligar 11.
 
 
 
Tako so v dveh dneh pritekli pet uvrstitev med najboljšo petnajsterico svetovnega pokala, ki dobi točke za skupno razvrstitev, katere del bo prvega oktobra tudi TEK NA ŠMARNO GORO.
 
 
Na vertikalu je Timotej Bečan  izboljšal svoj lanski dosežek za minuto, na 36.39. Miran Cvet kljub letom sledi svetovni eliti (39.11). Mojca Koligar je bila z letošnjim časom (45.22) za nekaj sekund počasnejša kot lani, kar je bilo v zelo zgoščeni konkurenci dovolj za rob deseterice. Obe tekmi (4.3 km, 1000 m+) sta bili rekordno hitri z izjemnimi časi – Andrea Mayr (38.48), kar je devet sekund počasneje od rekorda na tej progi, ki ga je dosegla 2019,  Patrick Kipngeno je s časom 33.47 dosegel nov rekord proge.