02.10.2023.

Tek na Šmarno goro lahko še vpliva na razvrstitev svetovnega pokala

Tek na Šmarno goro lahko še vpliva na razvrstitev svetovnega pokala

pred tekom na Šmarno goro

NA ŠMARNO GORO ZA TOČKE SVETOVNEGA POKALA

Do zaključka svetovnega pokala v gorskih tekih Valsir World cup so še tri preizkušnje. Naslednja bo v soboto v okviru Teka na Šmarno goro. Konec tedna je bila preizkušnja v Dolomitih, Primiero Dolomiti Trail, ki je bila prav tako “Silver Label', kot bo na Šmarni gori. V Dolomitih sta zmagala finska tekačica Susanna Saapunki in Xavier Chevrier, oba že dobra znanca s slovenskih tekmovanj.

Med tekačicami v svetovnem pokalu vodi Joyce Muthoni Njeru (270 točk), rekorderka Šmarne gore Andrea Mayr (190 točk) še lahko s tretjega mesta napreduje in bo nemara tudi zaradi tega prišla na Šmarno goro. Klara Ljubi je s 17 točkami na 37. mestu skupnega seštevka.

Med tekači se bosta za skupno zmago udarila Philemon Kiriago in kenijski rojak
Patrick Kipngeno, ki imata 250 oziroma 230 točk. Timotej Bečan je zbral 22 točk in je skupno na 36. mestu, že pred časom pa je sporočil, da ne bo več tekmoval do konca sezone, vendar morda naredi kakšno izjemo. Drugi slovenski tekači letos točk svetovnega pokala nimajo.

https://wmra.ch/files/world_cup/2023_WORLD_CUP/World_Cup_Results.pdf

Na strani WMRA so Šmarno goro napovedali takole

Pri ženskah je favoritinja Susanna Saapunki (FIN), ki je trenutno na 6. mestu v seštevku svetovnega pokala. Lani je bila na Šmarni gori tretja, letos ima odlične rezultate na La Montee du Nid d'Aigle in Vertical Nasego, ter zmago na Primiero Dolomiti Trail prejšnji konec tedna. 

Pri moških ima Remi Leroux (CAN) odlično sezono, z drugima mestoma na Canfranc vertical uphill race in Montemuro Vertical Run bo med favoriti. Trenutno zaseda četrto mesto v moškem svetovnem pokalu s 138 točkami. Med ostalimi velja izpostaviti tekače kot je Lengen Lolkurraru (KEN), ki je bil lani drugi za Timotejem Bečanom.

44. Tek na Šmarno goro bo v soboto 7. oktobra