16.06.2023.

Tekaški praznik Na svoji zemlji

Tekaški praznik Na svoji zemlji
Tekaški festival v Podbrdu PTRF
 
NA SVOJI ZEMLJI, TEKAŠKI, GORSKOTEKAŠKI
 
»Pod nami je ležala dolina. Nisi je mogel objeti z očmi naenkrat, marveč si ji moral slediti z zasukom do zadnjih robov, ki so jo zapirali kot filmske makete v prosojni protisončni luči. Po dnu doline se je svetlikala rečica, ob njej sta se križaje zvijali cesta in železnica. Na strmem pobočju so se pod pečinami in strmimi senožetmi bleščale strehe vasi." Tako je France opisal Grapo, Baško Grapo.
 
In vas v osrčju doline je Podbrdo. Podbrdo velja za zibelko slovenskega gorskega teka. Leta 1970 so v Planinskem vestniku prvi uradno dali na črno – belo razglas o planinskem teku in ga potem s tremi udeleženci tudi izvedli – tek na Črno prst.
Mnogo let kasneje so bili v Baški grapi, samosvoji deželici sredi strmih bregov, znova pred časom oziroma so šli v korak s časom. Tekaškim korakom.
 
Gorski maraton štirih občin (Bohinj, Tolmin, Železniki, Cerkno) je dolg naziv, ki ga tekači z gorskih stezic poznajo kot GM4O. Marsikdo ta o zamenja za 0 in se to splošno razumeva kot 40 kilometrska razdalja. Maraton. In majhna vasica v Baški grapi, kjer je dovolj za cesto, bohinjsko železnico, cerkev in nekaj hiš, ima gorski maraton že od leta 2002.
 
 
JOŽE, GLEJ GRAPO
 
Dvakrat je bilo v okviru tega izpeljano tudi svetovno prvenstvo v gorskem maratonu. No, svet je tedaj prišel v Podbrdo. In da Jože Dakskobler in njegovi sokrajani, pridne duše izvedbe, ni bil v svojem mehurčku, dokazujeta še dve svetovni preobrazbi.
Gorski maraton so s svetovnim trendom prekrstili v bolj moderno – trail. Prireditev so naredili globalno z Podbrdo trail running festival. In toliko kot imajo letos tekaških izzivov znotraj njihovega tekaškega festivala, jih še ni bilo. Tekačev bo tudi okoli 400.
In na izbiro so imeli najmanj pet razdalj v okviru PTRF. Pet jih šteje v niz ITRA Nacional league, kar bi po naše nekako prevedli v državno ligo za trail preizkušnje. ITRA sistem.
V Podbrdu, mali vasici globalnega sveta so imeli vse. Skoraj vse.
Nikoli, zares nikoli v Podbrdu pa niso gostili državnega prvenstva Slovenije v pionirski disciplini gor-dol, ki jo je svetovna zveza WMRA poimenovala – klasika. In to soboto 16. junija bo v Baški Grapi posebna izvedba. Letos mineva točno 30 let od prvega prvenstva Slovenije v gorskih tekih, ki je bilo v tej disciplini 1993 v Zagorju. Trideseta obletnica bo torej na najbolj primernem kraju kot si je nemara mogoče zamisliti.
 
PRVENSTVO NA SVOJI ZEMLJI
 
Prvenstvo Sloveniji na klasiki bo torej v soboto 16. junija s štartom v Podbrdu na 10 kilometrski trasi s 640 metri višinske razlike, traso pa so poimenovali Rapallo. Gre za traso, ki poteka po delu zgodovinske rapalske meje, še ene posebnosti iz zgodovinske zakladnice Baške grape.
Zraven bo v okviru tridnevne prireditve v Podbrdu tudi tekma Pokala Slovenije za otroške in mladinske kategorije.
 
NA SVOJI ZEMLJI
Sicer v objavah nikjer ni mogoče zaznati še ene zgodovinske povezave, ki bi prav sovpadala. »Stene, glej jo, našo Grapo,« je nemara najbolj čustven stavek z domoljubnega filma »Na svoji zemlji«, ki so ga kot prvi slovenski zvočni celovečerni film posneli pred letom 1950 prav v Baški Grapi.
 
 
Dosedanji državni prvaki v disciplini gor – dol
1993 (Zagorje-Rigl) Lado Urh – Marjana Vidovič
1995 (Podpeč, tek na Krim) Franci Teraž – Silva Vivod
1996 (Zagorje) Boštjan Novak – Anica Živko
1999 (Lubnik, Škofja Loka) – Jože Čeh – Marija Trobec (Sergeja Lipušček)
2000 – (Lubnik Škofja Loka) – Jože Čeh – Ines Hižar
2001 – (Kriška gora) Boštjan Novak – Veronika Koren (Simona Žabjek)
2002 – (Maribor) Jože Čeh – Ines Hižar
2003 (Škofja loka) Jože Čeh – Anica Živko
2004 (Grad Goričko) Jože Čeh – Petra Šink
2005 (Grad) Boštjan Hrovat – Daneja Grandovec
2006 (Grad) Mitja Kosovelj – Mateja Šušteršič
2007 (Grad) Mitja Kosovelj – Valerija Mrak
2008 (Grad) Mitja Kosovelj – Mateja Kosovelj
2009 (Grad) Mitja Kosovelj – Lucija Krkoč
2010 (Grad) Mitja Kosovelj – Lucija Krkoč
2011 (Domžale) Mitja Kosovelj – Lucija Krkoč
2012 (Gore nad Idrijo) Mitja Kosovelj – Mateja Kosovelj
2013 – (Gore nad Idrijo) Mitja Kosovelj – Mateja Kosovelj
2014 – (Domžale) Mitja Kosovelj – Mateja Kosovelj
2015 (Vogel, Bohinj) Peter Lamovec – Tina Kozjek
2016 (Gore nad Idrijo) Peter Lamovec – Ana Čufer
2017 (Češnjice, Kamnik) Gašper Bregar – Tina Klinar
2018 (Češnjice, Kamnik) Timotej Bečan – Jasmina Jelovšek
2019 (Zagorje, Kotredež) Miran Cvet – Ana Čufer
2020 (Šmarna gora) Timotej Bečan – Mojca Koligar
2021 Griže pri Žalcu – Timotej Bečan – Ana Čufer
2022 Hrastnik – Timotej Bečan Mojca Koligar
 
 
IN ŠE O BAŠKI GRAPI
– »Srečevali smo koščene ljudi, ki so rinili v hrib, sklonjeni pod košem in držeč roke, sklenjene pod prsmi, kar je značilna drža ljudi po vsem Tolminskem. Po kamnitih stezah pa so stopala dekleta z lesenimi opankami in se odrezavo odzivala našim pozdravom in besedam. Koliko lepote, slikovitosti in čudovitih pejsažev, ki jih je bilo treba pokazati…
»Pod nami je ležala dolina. Nisi je mogel objeti z očmi naenkrat, marveč si ji moral slediti z zasukom do zadnjih robov, ki so jo zapirali kot filmske makete v prosojni protisončni luči. Po dnu doline se je svetlikala rečica, ob njej sta se križaje zvijali cesta in železnica. Na strmem pobočju so se pod pečinami in strmimi senožetmi bleščale strehe vasi.
France Štiglic, režiser filma Na svoji zemlji