29.08.2022.

Timotej Bečan med velikani četrti na Memorialu Stellina, Pritržnik zmagovalec med U20

Timotej Bečan med velikani četrti na Memorialu Stellina, Pritržnik zmagovalec med U20
Pokal narodov – 34° Challenge Stellina
 
Veliki Timotej Bečan četrti, Maj Pritržnik zmagovalec med mladinci
 
Susa, 28.avgust – Le dva slovenska predstavnika Timotej Bečan in mladinec Maj Pritržnik sta sodelovala na 34.izvedbi Challenge Stellina, eni najbolj uglednih tekem gorskih tekačev. Letos je v programu WMRA štela kot Pokal narodov. In vrhunski dosežki obeh. Maj Pritržnik je zmagal med mladinci,  Timotej pa je v dolgi spominski tekmi na partizansko planino predse spustil le velika imena in bil na nehvaležnem četrtem mestu tik ob odru top tri ob spominski slovesnosti.
 
 
Američan Joe Gray je prvo ime svetovne lestvice in bivši dvakratni svetovni prvak, Henri Aymonod je aktualni svetovni prvak in drugi s svetovne lestvice. Britanec Richards je bil Bečanova senca že v Collini pred tednom dni. Italijan Andrea Rostan (Atl. Saluzzo), je avgusta zmagal Piz Tri Vertical in bil prvi Italian na uglednem Giir di Mont. Bečan torej piše zgodovino. GRANDE TIMOTEJ pišejo ????????
 
Timotej Bečan ➡️????Yes! 4. mesto (pa ne že spet ????????) v močni mednarodni konkurenci na Challenge Stellina v Susi ????????Zaradi dolžine tekme – 14,5 km, +1650 vm – sem raje začel rezervirano. Pod klancem sem bil verjetno okoli 10. mesta, ko pa se je proga postavila pokonci, se je razlika do tistih pred mano začela topiti. Prehiteval sem počasi, a vztrajno. Enega po enega. Bolj kot je bilo strmo, več sem pridobil. Za konec sta sledila še 2 kilometra spusta oziroma ravnine, kjer sem skušal prigristi do 3. mesta, a ni šlo.
Kljub temu, da se me bo počasi prijel vzdevek "večno četrti" (bolje kot 5. ????), sem s časom 1:21:47 kot zadovoljen ✅ Za prvim, Američanom, ki je bil večkrat že svetovni prvak, sem zaostal dobro minuto, za drugim 40, za tretjim pa dobrih 20 sekund.
Sicer pa… Proga Challenge Stellina je ena izmed najlepših, kar sem jih kdaj tekel. Naporna, zahtevna, a izjemno lepa ????
14,3 km dolg vzpon s 1630 metri
1 Joe Gray 1h20'36" ????????
2 Henri Aymonod 1h21'03" ????????
3 Chris Richards 1h21'24" ????????
4 Timotej Bečan ????????????????????????
5 Andrea Rostan ????????,
6. Daniel Pattis ????????, 7. Boris Orhlac ????????, 8.Alex Baldaccini ????????. 9 Matteo Edallyn ????????10 Joe Steward ????????
Challenge Stellina JUNIOR M ⛰️????‍♂️
???? Maj Pritržnik 49'15" ????????
???? Felipe Valsesia 49'43' ????????
???? Massimo Guglielmi 51'02" ????????
 
 
 
 
 
 
  VABILO NA TEK NA ČRNO PRST – DRŽAVNO VERTIKAL
 
 
POKAL NARODOV – MEMORIAL STELLINA
Tekmovanje se vrača k prvotni formuli pokala narodov, kot navaja WMRA. To je motiv 34. izvedbe Challenge Stellina, klasičnega dogodka na gorskotekaški sceni, da ponovno postane "Trophy for the Nations" . Nazadnje je bila izvedena leta 2006, potem so formulo opustili, vse do danes.
 
Izvedba leta 2022 naj bi bila prva v novem ciklu, z namenom, da ponovno predlaga pokal za prihodnja leta. Challenge Stellina je bil ustvarjen v spomin na bitko pri Grange Sevine 26. avgusta 1944 , ob koncu katere so partizani pod vodstvom poveljnika Alda Laghija, alias Giulia Bolaffija, premagali nacistične Nemce. Ideja, da postane Trofeja za narode, se je rodila zaradi sugestivne pobude, da se narodi, ki so se takrat soočili v spopadu, vrnejo na iste poti, zdaj miru in športa.
REKORD prosge je še vedno v rokah 13x zmagovalca Stellina Jonatana Wyatta z 1h14:37 (2004). Je tudi rekorder Grintovca, Šmarne gore in še mnogo več.