11.10.2022.

Timotej Bečan z osmim mestom na Vertikalu Chiavenna – Lagunc do sedmega mesta v svetovnem pokalu

Timotej Bečan z osmim mestom na Vertikalu Chiavenna – Lagunc do sedmega mesta v svetovnem pokalu
finale svetovnega pokala v gorskih tekih
 
TIMOTEJ BEČAN 8. NA VERTIKAL CHIAVENNA-LAGUNC IN SEDMI V SVETOVNEM POKALU SKUPNO, ZMAGA ZA KRALJA GRMADE
 
Chiavenna, 8. oktober – Najboljšemu slovenskemu gorskemu tekaču je na finalni tekmi svetovnega pokala Valsir na Vertikalu nad Chiavenno uspel še eno odličen dosežek. S časom 33:45 (kilometer višinske razlike za 4,2 kilometra) in zaostankom 1:34 sekund je bil tokrat osmi. Malo presenetljivo je zmagal Britanec Jacob Atkin (32:11), ki je bil 43. teku na Šmarni gori šele deveti, a kar je bolj zanimivo- najhitrejši v uvodnem delu na Grmado. Za njim je bil paket domačinov Matteo Eydallin, Henri Aymonod in Ugozio Marcelo Ugozio, peti Irec Zak Hanna, ter Eritrejec Petro Mamu. Slednja sta v skupnem seštevku svetovnega pokala tretji in četrti.
 
 
BEČAN DO ŠESTEGA MESTA V SKUPNEM SEŠTEVKU
 
Znan je končni vrstni red svetovnega pokala. Skupni zmagovalec je Kenijec Patrik Kipngeno, drugi rojak Philemon Kiriago Ombogo, letnik 2002, oba sta imela že pred finalom dovolj veliko prednost za končno zmago.
 
Timotej Bečan je s sedmim mesto potrdil, da je že pet let v svetovnem vrhu. Tokrat je bila s petimi nastopi na 16 tekmah sedmi skupno. Lani je bil v svetovnem pokalu šesti. Ob izgubljeni sezoni 2020 brez pokala je bil že pred tem v sezoni 2019 peti, leta 2018 pa deveti skupno. Timotej Bečan je med tistimi, ki je najbolj trdno ostal v vrhu skupnega seštevka v vseh teh sezonah svetovnega pokala .
 
 
PO DISCIPLINAH
Premierno so v sklopu svetovnega pokala razdelili  posamezne discipline; kratki vzpon, klasika (Šmarna gora) in dolge razdalje. V razvrstitvi klasik, kjer je bila upoštevan tudi Tek na Šmarno goro (srebrni nivo), je bila Bečan peti, vrstni red pa isti kot v svetovnem pokalu skupno Kipngeno, Ombago in Hanna. V ostalih dveh disciplinah je bil tekač KGT Papež na 11. mestu. 
 
ANDREA MAYR PO ŠMARNI ZNOVA NEULOVLJIVA
Zmagovalka Šmarne gore Andrea Mayr je na Vertikalu Chiavenna Lagunc zmagala s časom 36:34 in to s prednostjo dveh minut pred Italijanko Atkin Scout. Avstrijka se je v skupnem sešteku svetovnega pokala povzpela na drugo mesto, za Kenijko Njeru Joyce Muthoni, ki je 'kristlani globus) osvojila drugič zapored.
 
slovenske uvrstitve v svetovnem pokalu
30. Mojca Koligar 26 točk
75. Lucija Krkoč 12 točk
87. Nuša Mali 10 točk
108. Dominika Valant Zupančič 7 točk
121. Špela Gonza 5 točk
138. Anita Mežnar 3 točke
143. Irena Pišek 2 točke
 
tekači –
7. Timotej Bečan 96 točk (petkrat med dobitniki točk)
94. Miran Cvet 10 točk (3 x med dobitniki točk)
109. Luka Kovačič 7 točk
124. Klemen Španring 5 točk
 
rezultati in pokal skupnega seštevka (spodaj)