09.04.2021.

Ustvarjena nova svetovna lestvica najboljših gorskih tekačev, Mojca Koligar 2.

Ustvarjena nova svetovna lestvica najboljših gorskih tekačev, Mojca Koligar 2.

Mednarodna zveza za gorski tek WMRA je predstavila novo svetovno lestvico najboljših gorskih tekačev.

MOJCA KOLIGAR DRUGA, TIMOTEJ BEČAN 16.

Skoraj dve leti napovedana svetovna ranking lestvica najboljših gorskih tekačev je zagledala luč sveta. Mednarodna zveza za gorski tek WMRA je ob uvedbi lestvice predstavila tudi novo sestrsko spletno stran, kjer je prostor tudi za najbolj uveljavljene gorske teke. Svetovna lestvica je sestavljena na podlagi dosežkov najbolj uveljavljenih tekem pod okriljem WMRA, med katerimi je tudi par slovenskih (Tek na Ratitovec, GM40, tek na Šmarno goro). Upošteva tekmvanja v zadnjih 365 dneh. Lanska okrnjena sezona brez tekem svetovnega pokala, ter tudi brez evropskega in svetovnega prvenstva, pa je pri svetovni lestvici izpostavila najbolj uveljavljene tekme, ki so se vseeno izpeljali. Prav nastopanje na teh tekmah izpostavila tudi kvaliteto najboljših slovenskih tekačev Mojce Koligar in Timoteja Bečana.

Mojca Koligar je zgodovinsko rojstvo 'world ranking' dočakala na zgodovinskem drugem mestu. Pred njo je le Italijanka Elisa Sortini. Najboljša slovenska gorska tekačica je točke dobila na šestih mednarodnih tekmah (PizTri VERTIKAL, Fletta TRAIL, Stellina, Vertikal Nasego, Trofeo Vanoni ) največ, 20 točk pa na domači Smarna Gora Race.

Zanimivo je, da točke dobijo vsi uvrščeni tekači. Le od 10. mesta navdol delijo le desetinko točke. Prav to je pomagalo Timoteju Bečanu, da je na 16. mestu svetovne lestvice za mesto višje od legendarnega Kiliana Jorneta, ki je lani zmagal legendarno švicarsko klasiko. Je pa opaziti nekaj nelogičnosti, zakaj pri Bečanu (na povezavi) niso upoštevali dosežka teka na Šmarno goro (5.mesto). Prav tek na ljubljanski Triglav je v zmagovitem slogu prvi pretekel Francoz Sylvain Cachard, odslej vodilni na lestvici. Francesco Puppi, sicer tretji na tej lestici, bo imel kot sekretar te svetovne lestvice še nekaj dela, da uredi začetne porodne težave.

Tabela upošteva različne nivoje tekmovanja, tudi državna prvenstva (klik)

Spletna stran s svetovno lestvico ima tudi koledar naslednjih tekmovanj, kjer je ob številnih odpovedih z mogočo izvedbo sedaj Tek na Ratitovec in GM 40.

svetovna lestvica (klik)