23.08.2021.

Zmaga ženske štafete v Colini, moška druga, ženska druga tretja

Zmaga ženske štafete v Colini, moška druga, ženska druga tretja
štafetna tekma v Karnijskih Alpah – prvi, drugi in tretji
 
V COLINI NA 58. IZVEDBI ZNOVA TRI ŠTAFETE NA ODRU
 
Colina, Forni Avoltri, 22. avgust – Slovenska ženska štafeta gorskih tekačic Mojca Koligar, Petra Tratnik in Ana Čufer je na 58. izvedbi štafetnega tekmovanja Staffetta 3 Rifugi/Štafeta treh planinskih koč v Colini nad Forni Avoltri v Italiji zmagala s prednostjo 6:38 minute pred češko štafeto (Shorna, Veigertova, Fišerova). Tretja je bila druga slovenska štafeta Varineja Drašler, Jasmina Munih in Tina Kozjek (+ 8:20).
 
 
Moška štafeta s kapetanom Timotejem Bečanom, drugo predajo je tokrat tekel Jošt Lapajne, tretjo navzdol pa Matic Plaznik, pritekla drugo mesto. Zadnja leta je SLOVENIJA večno na drugem mestu. Le 58 sekund je bila hitrejša favorizirina štafeta GemonAtletica (Tiziano Moia, Giulio Simonetti, Andrea Fadi). Druga slovenska moška štafeta je potrdila slovenskega gorskega teka s petim mesto. Veteran Miran Cvet, Marko Tratnik in Gašper Bregar so za prvo slovensko štafeto zaostali 3:03 minute.
 
NAJBOLJ UGLEDNA TEKMA V KARNIJSKIH ALPAH IN FJK
Med gorskimi tekači velja samo eno ime COLINA. Gre za najbolj ugledno tekmovanje štafet v gorskih tekih v sosednji deželi. Prizorišče je visoko v gorah Karnijskih Alp, že štart je v vasi 1200 metrov visoko. Najhitrejši slovenski štafeti sta bili na drugi stopnički zmagovalnega odra že leta 2019, na zadnji predC izvedbi. Moška je bila z Bečanom druga tudi 2018. Sicer so slovenski gorski tekači tam pisali zgodovino že od časa vrhuncev Francija Teraža, bratov Urh in tudi potem, ko so sloves utrjevali Mateja in Mitja Kosovelj, Lucija Krkoč….
 
BEČAN, CVET
Glede na potek tekme med kočami Tolazzi, Lambertenghi, Romanin in Marinelli je bila tekma izjemno zanimiva. Timotej Bečan je prvo predajo iz Colline do koče Romanin (4,5 km/740 m višinske razlike) pritekel kot tretji s časom 31:18 (tri minute hitreje kot 2019). Hitrejša sta bila le najhitrejši vertikalec v sosednjem delu Italije Tiziano Moia in Eritrejec Petro Mamu. Miran Cvet je bil s časom 33:38 šesti pri koči Tolazzi na meji z Avstrijo.
 
LAPAJNE Z DRUGIM ČASOM PLEZALNE ETAPE
Posebna fascinantna je druga predaja. Tek čez steno. V 'plezalni' etapi (3,8 km, 400 višincev gor in 230 m dol) je potek krojil kralj idrijskega HG vertikala Jošt Lapajne z drugim najboljšim časom dneva (26:40). Bil je podobno hiter kot 2019 (+6 sekund) Le 13 sekund je zaostal za najhitrejšim predaje Italijanom Simonettijem, član štafete Gemonatletica. Marko Tratnik je držal vrstni red druge štafete Slovenije s petim časom (27:57). Tretji čas je dosegel prodorni smučarski tekač Davide Graz.
Jošt Lapajne, foto Ljudstvo tekačev
 
Jošt Lapajne – "Znova me je doletela čast tekmovati za SLO ekipo ????????, in to na eni izmed najbolj spektakularnih gorskotekaških tekem. Prvi član štafete teče gor, drugi po vrhu in tretji samo dol ????. Vedno odtečem 'rock'n'roll' predajo, ki vsebuje jeklenice, steno, stopničke, sneg, prepad in tudi nor razgled ????️. Tokrat mi je šlo najbolje do sedaj, saj mi ni ostalo drugega, če @timotejbecan do predaje priteče tretji ????‍♂️. Z malo borbe mi je uspelo prehiteti večkratnega medaljista s svetovnih prvenstev, @maticplaznik pa je nato uspešno zadržal pozicijo ????. Zmaga ni bila daleč, pa dobro, pustimo kaj za naslednjič ????.
 
objave v tujih medijih – Sportdimontagna
 
SPEKTAKULAREN TEK NAVZDOL – BREGAR DRUGI
Tretji del je tek navzdol (4,7 km, 900 višinskih metrov dol !!!!) in velja za najbolj divjo, najbolj spektakularno in neobičajno preizkušnjo. Matic Plaznik je lovil vodilno štafeto (7. čas predaje), bil hitrejši od Andrea Fadija, tretjega tekača Gemone, a je bila razlika prevelika. Član druge Gašper Bregar je s časom 17.19 potrdil peto mesto. Zanimivo, da so Bečan – Plaznik, ter Cvet – Bregar v isti zasedbi tekli že 2019, zato se posadka za letošnji tek ni menjala, čeprav bi z Bregarjem bili bližje Italijanom.
Bečan, Plaznik in njihov takratni plezalec Luka Kovačič so bili drugi že leta 2018, Cvet, Kosovelj in Bregar pa tretji.
 
ŽENSKA ŠTAFETA BLIZU MOŠKE ELITE
Leta 2019 je slovenska A ženska trojka (Mojca Koligar, Barbara Trunkelj, Ana Čufer) morala priznati premoč trojki Velike Britanije. Tudi zato je imela zasedba SLOVENIJA2021 tokrat še večja pričakovanja pod Monte Cogliansom. Mojco Koligar je že v prvi predaji začela daleč najhitreje (38:14), kar je bil celo 13. čas absolutno v moški razvrstitvi. Čehinja Shorna je bila druga in Varineja Drašler (40:48) že tretja, kar je že zakoličilo vrstni red. Petra Tratnik je v drugem delu (19. čas absolutno) prednost zmagovite slovenske ženske štafete še povečala. Specialistka spusta Ana Čufer pa prevlado le še utrdila. Novinka na tej preizkušnji Jasmina Munih in Tina Kozjek sta dopolnili slovenski dan s tretjim mestom štafete.
 
SUPER SPUSTAŠICA
Kako hitre so bile Slovenke, je denimo znova pokazala Ana Čufer. Navzdol je z 12. absolutnim časom le potrdila izjemne sposobnosti svetovne tekaške spustašice. S časom 18:56 je za 10 sekund zaostala za svojim najboljšim časom iz leta 2017, ki jo na večni lestvici dosežkov na tem odseku uvršča na tretje mesto.
 
SLOVENIJA Z ZLATIMI ČRKAMI – DEVETIČ
Slovenija je od leta 2004 v Collini, vasici 1200 metrov visoko v Karnijskih Alpah, pritekla devet štafetnih zmag. Osem v ženski konkurenci (2004-2007, 2011, 2012, 2016). Mateja Kosovelj je s časom 35:34 še vedno rekorderka prve predaje (moške Jonathan Wyatt – 29:11), Drugo predajo je v zgodovino vpisana Lucija Krkoč (30:03), moški rekord lasti Marco de Gasperi (24:25), navzdol je Marino Jussig leta 1975 pretekel v 15:02.
Letošnji čas štafete Koligar, Tratnik, Čufer 1,31:37 je peti dosežek štafet vseh časov.
Dva najhitrejša časa ima britanska štafeta iz leta 2015 in 2018, dve naslednji sta slovenski iz 2006 in 2011.
Slovenska moška štafeta je v Colini zmagala leta 2011. Zmagoviti čas je bil tedaj 1,15:00 (Simon Alič, Mitja Kosovelj, Boštjan Horvat).
 
Timotej Bečan iz Coline